Skip to main content

G.K - Famous name of the Great-men.

Famous name of the Great-men in India.

1. Who is known as Bapu in India ?
2. Who is known as Netaji in India ?
3. Who was called "Chacha" in India?
4. Who was called "Deshbandhu"?
5. Whom do you call "Lok Nayak" ?
6. Whom do you call "Lokmanya"?
7. Who is known as "Iron Man" ?
8. Who was called "Gurudey" ?
9. Who is known as Punjab Kesri in India ?
10. Whom do we call "Adhunik Mira" ?
11. Whom do we call "Bharat Kokila".
12. Who is known as Sister Nivedita?
13. Who is known as shaheed-e-Azam ?
14. Who is known as Hindu Monk in India ?
15. Whom do we call "Rajaji" ?
-------------------*-----------------------
* Questions with answers *
-------- ----------- ---------- ------------
1. Who is known as Bapu in India ?
Ans: Mahatma Gandhi is known as Bapu.
2. Who is known as Netaji in India ?
Ans: Subhash Chandra Bose is known as Netaji.
3. Who was called "Chacha" in India ?
Ans.Pt. Jawaharlal Nehru was called "Chacha".
4. Who was called "Deshbandhu"?
Ans.Chittaranjan Das was called Deshbandhu'".
5. Whom do you call "Lok Nayak" ?
Ans: We call Jaiprakash Narayan Lok Nayak".
6. Whom do you call "Lokmanya"?
Ans: We call Bal Gangadhar Tilak Lokmanya.
7. Who is known as "Iron Man" ?
Ans: Sardar Vallabh Bhai Patel is known as Iron Man.
8. Who was called "Gurudey" ?
Ans: Rabindra Nath Tagore was called "Gurudev"
9. Who is known as Punjab Kesri ?
Ans: Lala Lajpat Rai is Known as Punjab Kesri.
10. Whom do we call "Adhunik Mira" ?
Ans: We call Mahadevi Verma Adhunik Mira.
11. Whom do we call "Bharat Kokila"
Ans. We call Sarojini Naidu Bharat Kokila.
12. Who is known as Sister Nivedita?
Ans: Margaret Nobel is known as Sister Nivedita,
13. Who is known as shaheed-e-Azam ?
Ans: Bhagat Singh is known as Shaheed-e-Azam.
14. Who is known as Hindu Monk in India ?
Ans.Swami Vivekanand is known as Hindu Monk.
15. Whom do we call "Rajaji" ?
Ans: We call Rajgopalachari Rajaji.
-------------------*-----------------------

Popular posts from this blog

G.K - In Mathematics

Tick (✓) the correct option: 1. There are _______hundreds in 1 thousand. (a) 10. (b) 100. (c) 1000 2. There are_______millions in 1 crore. (a) 10. (b) 100. (c) 1000 ll000l 5. The place value of 3 in 83,15,642 is : (a) 800. (b) 3,000. (c) 3,00,000 6. The successor of 89,99,999 is : (a) 89,99,990. (b) 89,99,999. (c) 90,00,0p0p0007. The predecessor of 1,25,65,300 is : (a) 1,25,65,299. (b) 1,25,65,309. (c) 1,25,65,301 8. There are _______zeroes in 1 million. (a) 4. (b) 5. (c) 6.  9. The smallest number using 9, 0, 8 and 1 is : (a) 1,089. (b) 1,890. (c) 1,809 10. The greatest number using 8, 7, 3, 5 and 2 is: (a) 37,582. (b) 75,328. (c) 87,532 11. The number of lakhs in 1 million is : (a) 10. (b) 100. (c) 1000 12. Which of the following are meaningless? (a) LV. (b) VVII. (c) VIII  13. The...

Tense

Nature of language* Language is made up of sentences, sentences are made up of words and words are made up of basic sounds. In this way, sentences, words and basic sounds are the parts of language. In grammar, their parts and endings are studied and discussed. Therefore, grammar is dependent on language.

G K for 1st to 3rd

  1.   1.    Read the brief statements and tick [  ] the right option:-     A B C 1 The direction in which the needle of a magnetic compass point? South East North 2 In which state of India, Kannada is spoken? Tamil Nadu Kerala Karnataka 3 Who composed our National Anthem Ban Bhatt Raja Ram Mohan Roy Rabindranath Tagore 4 The organ that pumps blood to different parts of the body is……. Kidneys Liver Heart 5 The muscles in our body are attached to the ………. Spinal Cord Medulla Bones 6 The disease spread by mosquitoes is…………… Malaria Typhoid Cholera 7 The group of seven stars...